onsdag 5. mars 2014

Hveteboller, daimboller, og rosinboller
Det var fastelaven for ikke så lenge siden å da må det jo lages boller :P 

Hveteboller kan lages nøytrale eller fylles med mye rart. Denne deigen blir ca 27 boller. Her  fylte jeg noen av dem med daim, noen med rosiner, og noen nøytrale som er veldig gode med syltetøy og krem ;) Ingredienser : 

7 dl melk 
150 g smør 
1 dl olje 
1 pk gjær 
2 egg 
2.5 l hvetemel 
1 dl sukker 
1/2 ts salt 
3 ts kardemomme 
Smelt smør sammen med melk og oljen. Varm dette til 37-38 grader.
Ta gryten av varmen og rør ut gjæren.I en stor bakebolle, ha i 2 liter mel, sukker, salt og kardemomme. Bland dette sammen.
Spar på 5 dl hvetemel til å spe i etter alt det våte er blandet i.
Ha de to eggene over melet samt melke blandingen. Elt deigen raskt sammen og spe i med resten av melet til du får en løs litt klissete deig som slipper bollen. Er du litt usikker på hvor mye mel som skal tilføres så ha heller litt for lite å kna inn mer etter hevingen.Sett til heving i 30-45 min. til dobbel størrelse.
Pass på at det ikke er trekk og ha et kjøkkenhåndkle eller plastfolie over bollen.Skal du fylle deigen med noe er dette et godt tidspunk til å gjøre det. Jeg har som sagt brukt små daimkuler og rosiner. Sjokolade biter er også et godt alternativ å fylle bollene med
Bland fyllet godt inn i deigen og elt noen minutt. Sitter deigen fast i bordet eller hendene dine bør du tilsette litt mer mel. Ikke tilsett for mye av gangen.

Del hver av de 3 deigene inn i 9 nye. Hver bolle kommer på ca 100 g.
La heve 30-45 minutt.
Før de går inn i oven bland litt melk med et egg og pisk godt sammen. pensle bollene med dette. Da får du en mer skinnende overflate på bollene.


Stek midt i ovenen på 225 grader i ca 10 minutt. 


MMMmmmmmmm :D 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Husk og velg profil ;)