Av denne deigen får du 4 små brød
475 g vann
80 g olje
80 g honning
125 g brunt sukker
30 g malt ekstrakt
1 pk gjær
470 g hvetemel Siktet + 150 g
185 g hvetemel sammalt grovmalt
221 g rugmel sammalt finmalt
2 ts salt
Bland vann, olje, honning, brunt sukker og malt ekstrakt i en gryte og varm opp til ca 37 grader.
Rør litt i så alt blander seg.
Rør så ut gjæren ut i den lunkne vesken.
Ha 470 g hvetemel , alt rugmelet og det grove hvetemelet samt saltet i en bakebolle.
Bland dette godt sammen.
Ha vesken over i bakebollen og elt til alt har samlet seg.
Elt videre 2-3 minutt.
La hvile i bakebollen ca 20 minutt.
Ha i resten av hvetemelet (ca 150 g) og elt dette godt i.
Elt i 2-3 minutt til.
Ha deigen over i en oljete skål, dryss litt mel over og dekk med plastfolie.
La heve 30 minutt.
Ha deigen over på en melete overflate dytt deigen utover, brett tilbake, samle sammen og legg tilbake til heving 20 minutt
Prøv og bruke så lite mel som mulig. For mye mel kan gjøre brødet tørt og kompakt.
Gjenta brettingen en gang til, sett så til heving 45 minutt.
Del deigen opp i 4 deler
Det kan være lurt og veie deigen. Da steker de mer gjevnt. Jeg fikk 4 brød på ca 460 g hver.
Kjevle deigen til et lite rektangel og rull sammen til en pølse. Dytt endene inn på undersiden og legg til heving med kanten ned.
Hev i ca 45 min til. Siste heving nå ;)
Forvarm ovnen til 220 grader
Når de er ferdig hevet lages det 3 snitt med en skarp kniv.
Pensle med smeltet smør og ha evt over litt havregryn som har ligget et minutt i vann, noe som gjør at de fester seg bedre til brødet.
Skru ned varmen til 190 grader.
Sett brødet inn i midten av ovnen
Ha en kopp/glass med kaldt vann og ha i bunnen av ovnen.
Dette blir til damp som gjør at brødet får en sprøere skorpe.
Stek 30-40 minutt
La brødet få kjøle seg på rist en liten stund før du begynner å skjære i det.
Dette brødet holder seg lenge men er også fint til å fryse.
Lykke til :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Husk og velg profil ;)