torsdag 18. april 2013

Hjemmelaget vaniljeekstrakt

Vanilje er jo sååå god, både på smak og den lukter jo helt fantastisk!!

Vanilje brukes i uendelig mange ting innen mat men blir også brukt i parfymer, hudprodukter ol. Et gammelt triks for å få bort vond lukt i huset er å sette en kopp med kaffe og vanilje i ovnen på 150 grader i en time og huset lukter helt fantastisk etterpå.

Jeg bruker vanilje i nesten alt av desserter, kaker, boller ol. Det setter en helt spesiell smak og de små svarte frøene ser jo så lekkre ut i en hvit panna cotta eller en crème brule.

Det finnes mange former for vanilje å få tak i

Vaniljestang - som er selve belgen der frøene ligger i.

Vaniljesukker - knust sukker som er å få kjøpt med eller uten ekte vanilje

Vaniljeessens - er syntetisk fremstilt vanillin som er veldig konsentrert

Vaniljeekstrakt - som er vaniljestenger "marinert" i alkohol (vanskelig å få tak i i Norge)


Både vaniljesukker og vaniljeekstrakt er lett å lage selv


Hjemmelaget vaniljesukker : 


1 vaniljestang med frø
4 dl sukker

eller
1 vaniljestang uten frø
2 dl sukker

del opp vaniljestangen i mindre biter,
kjør sukker og vanilje i en mikser og sikt gjennom en sil,
det som blir igjen i silen mikses på ny helt til alt går gjennom silen. Oppbevares tørt i en tett beholder.

kjører du dette lenge nok i mikseren blir det en melis lignende konsistens,
og den får mer og mer smak og lukt for hver dag  :D

Så om du bruker vaniljefrøene i noe, IKKE kast belgen for den er super til vaniljesukker !


Hjemmelaget vaniljeekstrakt : 


3 vaniljestenger 
2,5 dl vodka el rom 






Del vaniljestengene på langs

skrap ut frøene






Putt frøene og belgen oppi en flaske med lokk







Fyll oppi med sprit,
sett lokke på og rist i 3 minutter.

Sett flasken i et mørkt skap,
(ikke kjøleskap, skal være rom temp)
Ta den frem en gang i uka å rist litt.






Etter 2 måneder er den ganske brun og klar til bruk ;)

Du kan godt sile bort frøene og belgen når den har stått i 2 måneder,
men det er ikke noe problem om de står i heller.

Holdbarhet i 1 år fra du laget den.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Husk og velg profil ;)